Waarom lukt afvallen niet?

De top drie van meest gehoorde zinnetjes in mijn praktijk.

  1. Eigenlijk weet ik best wel wat ik moet doen maar het lukt mij zelf niet.
  2. Eigenlijk eet ik helemaal niet zo veel.
  3. Ik ben nu eenmaal een emotie eter.

Nummer 1 – Eigenlijk weet ik best wel wat ik moet doen maar het lukt mij zelf niet

Heb je al veel diëten geprobeerd? Dan is de kans groot dat deze zin wel eens bij jou is opgekomen. Belangrijk is dan dat we goed helder krijgen wat je dagelijks eet. Een eetdagboekje kan hier heel fijn bij zijn. Doordat je al veel verschillende lijnmethodes hebt gebruikt combineer je misschien veel uit al die verschillende stijlen. Onthoud dat elke methode zorgvuldig op elkaar is afgestemd en vaak gaat het mis bij de combinatie daarvan. Kies 1 duidelijke vorm en houdt je daaraan. Ook speelt een schuldgevoel hier vaak op, juist omdat je “het wel weet”. Toch is er niets moeilijker dan je eigen coach zijn.

Nummer 2 – Eigenlijk eet ik helemaal niet zo veel

Hoor ik vaak van cliënten die erg streng voor zichzelf zijn en goed in crash diëten zijn. Het lichaam gaat in de spaarstand en resultaat blijft uiteindelijk uit. Of het gewenste resultaat is wel degelijk gehaald, maar het dieet is na het afvallen niet vol te houden. Dus verval je in je oude gewoontes en zo ontstaat het jojo effect. 

Nummer 3 – ik ben nu eenmaal een emotie eter

Hierin klinkt ook een beetje in door of daar nu eenmaal niets aan te veranderen is. En dat is jammer omdat je dan genoegen neemt met het aangeleerde gedrag om emoties weg te eten. Soms is dit zelfs al in de jeugd ontstaan als er getroost werd met eten. Vaak weet je niet eens welke emotie er is. Je kan een onprettig en/of onrustig gevoel hebben en dat is het signaal dat er gegeten moet worden. Maakt vaak niet uit wat. Je wil het vervelende gevoel weg hebben en eten lijkt dit wat te verdoven. Maar daarna komt het in alle heftigheid juist weer terug, versterkt met het schuldgevoel of boosheid dat het weer gebeurd is. Deze gevoelens helpen je echter niet, maar saboteren je eerder. 

Samen met je coach op zoek gaan naar wat jou triggers zijn en vandaar uit gaan bouwen naar een gezonde leefstijl. Ook hier is het bijhouden van een eetdagboekje heel leidend. Het geeft inzicht in wat er gegeten wordt en wanneer. Vaak wordt er in gezelschap helemaal niet zoveel gegeten maar wel als je alleen bent. Het helder krijgen welke emotie gehoord en gevoeld wil worden is hierbij erg belangrijk.

Herken jij je hierin en welke zinnetjes gebruik jij vaak?

Laat het me weten en wellicht drinken wij binnenkort wel een kopje koffie om jouw eetdagboekje te bespreken.

error: De inhoud op deze website is eigendom van De Krachtwacht.