Kan ademhaling en kou helpen bij het afvallen?

Ina van Lith | Oprichter van De Krachtwacht | Geldermalsen en Buren

Wat hebben kou en ademhaling met afvallen te maken? 

Bij kou moet het lichaam harder werken om jou lichaamstemperatuur weer om hoog te krijgen en dit zorgt voor het verbranden van meer calorieën. Dat betekent dat een koude douche helpt bij het verbranden van vetweefsel, ofwel; afvallen. Alle bloedvaten vernauwen bij kou en trekken samen om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Kom je daarna weer in de warmte dan gaan de bloedvaten weer wijd open staan, daardoor ontstaat een betere doorstroming en bloedcirculatie, wat het hele cardiovasculaire systeem beïnvloed. De organen krijgen zo voldoende zuurstof en afvalstoffen worden beter afgevoerd. 

Andere pluspunten van een koude douche is dat het ontstekingen remt, ook laaggradige ontstekingen. Ons lichaam streeft van nature naar balans en heeft een eigen afweersysteem. Door onze levensstijl, ongezonde en/of onvoldoende volwaardige voeding, te weinig beweging en chronische stress ontstaan er laaggradige ontstekingen waardoor het immuunsysteem continu aan het werk is, chronische ontstekingen. 

Laaggradige ontstekingen zijn een van de belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van diabetes, hart en vaatziekten, darmproblemen, Burn-out, depressies, etc. 

Koud douche activeert ook de toename van endorfine, ook wel bekend als het gelukshormoon De neurotransmitters geven prikkels van de ene zenuwcel door naar de andere zenuwcel. Endorfine heeft een remmende werking op de stresshormonen. Dopamine en serotonine zijn ook gelukshormonen ze hebben invloed op ons zelfvertrouwen, geheugen, spieren, je goed voelen, en je slaappatroon. 90% van de serotonine wordt in de darmen aangemaakt, een goede darmflora is dan ook van een groot belang. Stress is met stip de nummer 1 als het gaat om verstoring van deze hormonen. Een koude douche kan bijdragen aan het herstel van de balans van de hormonen.  

Hoe kwam ik zelf als zijnde een koukleum hier nu mee in aanraking? 

Als kind was ik al een koukleum, na mijn overgang (waar ik overigens geen klachten zoals opvliegers etc. bij heb ervaren) was mijn innerlijke kacheltje wel veranderd. Ik kon beter tegen kou maar was er nog steeds geen liefhebber van. Ik kom graag in de sauna maar koelde nooit af met een koude douche, laat staan een dompelbad. Ik moest er niet aan denken! Nee hoor ik liep gewoon even lekker in de buitenlucht en dan koelde ik ook voldoende af. 

Tot ik de opleiding voor ademcoach ging volgen! Bij deze opleiding hoorde ook dat we in november in open water gingen zwemmen. Tjonge, jonge wat zag ik daar tegenop. Maar door de ademhalingstechnieken die we aangeleerd kregen begon ik er meer vertrouwen in te krijgen. Een goede ademhaling waarbij buik, middenrif en borst meewerken geeft al een hele goede boost voor het lichaam. Ook hierbij geld dat we ons immuunsysteem ondersteunen. Ga maar eens met je aandacht naar je ademhaling toe terwijl je dit leest. Verander er niets aan, volg gewoon hoe je ademhaling gaat. Zit je ademhaling hoog? Adem je snel of juist langzaam en rustig, komt je ademhaling in je onderbuik?  Kortom observeer maar eens. Wat je misschien ook wel herkent is dat je ademhaling anders gaat als je pijn hebt, als je druk of gestrest bent, bij boosheid. We zetten dan vaak onze ademhaling vast en/of we ademen snel in en uit. 

Mijn kinderen hebben een paar keer de Nieuwjaars duik in Scheveningen gedaan, de eerste keer besloot ik spontaan en ter plekke mee te doen. Niks voorbereid, geen handdoek of badpak bij me we zijn een Hema in gegaan en daar heb ik een T-shirt gekocht en een handdoek kon ik wel lenen. Wat duurde het lang voor we het water in mochten! Totaal verkleumd mochten we eindelijk gaan rennen en daar ging ik het adembenemende water in. Trots dat ik het had gedaan maar wat had ik het koud en mijn ademhaling zat in mijn keel. Wat indruk op mij maakte was een peloton oud-mariniers die in marstempo het water inliepen. Ze vertrokken geen spier. Zo gaaf om te zien. 

Terug naar het buitenbad! Daar stond ik met mijn mede cursisten in badpak bij de waterkant, gefocust op mijn ademhaling. En daar ging ik het water in, af en toe schoot mijn ademhaling toch wat omhoog, dan bleef ik staan en concentreerde mij weer op mijn ademhaling net zo lang tot ik kon gaan zwemmen. Wat een heerlijk gevoel geeft dat, je huid tintelt en je voelt je zo fit en energiek als je uit het water komt. Hetzelfde hebben we in januari herhaald. Ik keek er naar uit. Als ik nu naar de sauna ga, helaas is dat door Corona alweer lang geleden, ga ik wel een dompelbad in en daar zit ik dan zeker 15 minuten in. Het koud douchen was de laatste tijd een beetje naar de achtergrond geraakt deze week heb ik het weer opgepakt! Mijn immuunsysteem is er blij mee. 

Wil jij ook voor de koude douche gaan? 

Bouw het rustig op, begin om de temperatuur steeds iets lager te zetten als je dan helemaal onder de koude straal staat dan is de eerste keer 20 seconden genoeg. Blijf rustig diep in en lang uitademen. En de volgende keer doe je 40 seconden enz. 

Laat me vooral weten hoe het gaat en als je hulp nodig hebt dan help ik je natuurlijk graag. Ben je benieuwd naar afvallen met Powerslim? Klik op de link en lees alles over hoe jij kan beginnen met jouw nieuwe levensstijl.

error: De inhoud op deze website is eigendom van De Krachtwacht.