Home > Methodes > Moxa

Moxa

Uw baby in stuitligging

Moxa-therapie is een behandelmethode uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Het wordt toegepast op zwangere vrouwen met een baby in stuitligging. Acht op de tien keer komen kindjes in stuitligging via een keizersnede ter wereld. De gynaecoloog probeert soms om de baby in de buik te draaien, maar voor de moeder kan dit vervelend zijn. Met moxa-therapie worden bepaalde plekjes van de huid – waar zich acupunctuurpunten bevinden – verwarmd met een moxastick of met naaldjes.

 

Wat is moxa?

De Krachtwacht is erg enthousiast over deze behandelmethode. Moxa-therapie is pijnloos en vergroot de kans aanzienlijk dat de baby spontaan draait na de behandeling: van 48% naar 75%. Wij verwarmen de moxastick (lijkt op een sigaar) en houden deze bij de huid van uw kleine teen. Hier bevindt zich een acupunctuurpunt. Zonder deze er tegenaan te houden, er is dus geen huidcontact, verspreidt de stick een intense warmte over het acupunctuurpunt. Bijvoetkruid is het hoofdbestanddeel van de moxastick.

Waarom zou u het doen?

  • Pijnloos; geen direct contact van de moxastick met de huid

  • Veilig; geen direct contact met de baby

  • Niet belastend voor de moeder

  • Geen bijwerkingen bekend

  • 75% grotere kans op een natuurlijke bevalling

Hoe werkt moxa?

De TCG en westerse geneeskunde hebben beide een verklaring. Volgens de TCG komt er verwarmende energie in uw kleine bekken als het acupunctuurpunt aan de zijkant van de kleine teen wordt verwarmd. In het kleine bekken ligt ook de baarmoeder. Door de beweging in het kleine bekken wordt de baby beweeglijk en gaat hij of zij draaien. Volgens de westerse geneeskunde wordt de baarmoeder beter doorbloed door moxa. Daardoor rijpt hij beter en is de kans groter dat het kindje spontaan draait. Bovendien stimuleert moxa vermoedelijk de bijnier. De hormonen die de bijnier produceert, beïnvloeden het spierweefsel van de baarmoeder. Daardoor zou het kindje beweeglijker worden en uiteindelijk kunnen draaien.

stuitligging